Sådan lægger du et budget

Det er i mange henseender en god idé at lægge et budget, hvis du vil sikre dig, at din økonomi ikke skal løbe løbsk. Det er meget let at bruge penge – ofte lettere end at spare dem. Hvordan vil du beskrive din egen situation? Har du fuldstændig styr på økonomien, eller er du en af de personer, som kan have gavn af at lægge et budget?

Pas på med at låne i øst og vest

Der findes mange måder, hvorpå din økonomi kan komme til at halte. Det kan eksempelvis blive aktuelt for dig, hvis du tager hovedløse lån. Hjemmesiden Pengepartner.dk ser mange, der ikke har gjort deres forarbejde godt nok, inden de låner penge online, og er man kommet galt afsted, kan et samlelån være udvejen.

I den forbindelse er der mange danskere, som optager lån i øst og vest, hvilket gør det svært for dem at overskue og håndtere deres økonomi. Har du optaget flere lån forskellige steder, kan det være en idé at få dem samlet i et såkaldt samlelån. På den måde kan du få bedre styr på økonomien samt spare penge.

Hvordan lægger du et budget?

Et budget er helt grundlæggende en oversigt, der giver dig et overblik over din økonomi. Ønsker du en komplet guide til, hvordan du bør lave et budget, kan du eksempelvis opsøge Forbrugerrådet Tænk.

Selvom budgetter på mange måder er behjælpelige, kan de ligeledes være svære at overskue. I den forbindelse kan du gøre det nemmere for dig selv, hvis du opretter et budgetskema. Budgetskemaer hjælper dig med at huske alle de vigtige budgetposter, du har i din økonomi. Der findes mange forskellige budgetskemaer online, som enten er simple eller detaljerede, hvorfor du bør vælge et budgetskema, som er tilpasset dine behov. 

Når du laver budgettet, bør du starte i den måned, du er i. Herfra bør du tænke mindst et år frem i tiden, da du på den måde også får de udgifter med, som du kun skal betale hvert kvartal eller én gang om året.

Alt skal bogføres i dit budget

“Alt” er et vidt begreb, men dækker som minimum over dine indtægter, faste udgifter, variable udgifter samt overraskende budgetposter. Det er dog vigtigt, at du får medregnet samtlige poster, når du lægger et budget. Generelt kan du bruge din kontooversigt i netbank til at holde styr på dine faste udgifter.

Variable udgifter kan dog være udfordrende at fastsætte. Variable udgifter dækker over de penge, du eksempelvis bruger på medicin, julegaver, tøj og sko. I forbindelse med variable udgifter er det mest hensigtsmæssigt, hvis du orienterer dig i din netbank og finder ud af, hvor meget du cirka bruger i måneden på disse udgifter.

Hvis din indtægt varierer fra måned til måned, kan du regne ud, hvad du i gennemsnit tjener på en måned og bogføre det tal i dit budget. Det er endvidere vigtigt, at du får medregnet dine overraskende budgetposter, når du lægger et budget. Herunder finder du blandt andet de uforudsete udgifter, du kan blive ramt af i hverdagen. Det kan ligeledes være de udgifter, du sparer op til – eksempelvis bryllupper og fødselsdage.