Hvilket realkreditlån skal du vælge

Når du skal købe bolig, skal du samtidig overveje, hvilket realkreditlån du skal optage. Dette er en stor og meget vigtig beslutning, og for de fleste mennesker er det den største økonomiske beslutning i deres liv.

Man bør derfor sætte sig godt ind i markedet og undersøge mulighederne grundigt. Samtidig skal man huske på, at bankrådgivere nærmere burde blive betegnet som banksælgere, da de altid har deres egen økonomiske agenda.

Det kan dog stadig være godt at tale med en rådgiver, da mange af dem er dygtige og reelle med deres hjælp. Man skal bare altid have for øje, at bankerne skal tjene penge og det gør de på deres kunder.

Læs også denne guide om realkreditlån på Boliglaan.com.

Fastforrentet eller variabelt realkreditlån

Når man skal vælge lån er det vigtigt at se på sin egen økonomi, da det rigtige lån for netop dig afhænger af din økonomiske situation. Jo bedre din økonomi er, jo større risiko kan du også tillade dig at tage.

Når man taler risiko med lån, så er det først og fremmest og man vælge et fast eller et variabelt lån. Det faste lån kender med altid renten på, lige meget om det f.eks. er et 20 årigt eller 30 årigt lån. Du ved dermed præcis hvad du skal betale i hele lånets løbetid. Dermed risikerer du ikke at renten stiger og lånet bliver dyrere.

For at få denne sikkerhed må man betale en højere rente, end hvis man vælger et kort variabelt lån. Variable lån bliver refinansieret hvert år, hvorfor renten hele tiden ændre sig enten op eller ned. Dette er risikoen ved de variable lån.

Der er dermed ingen grænser for hvor højt renten kan stige, og du kan dermed komme til at betale rigtigt mange penge tilbage.

Der er dog også middelvarer, nemlig et variabelt lån med renteloft. Her ændrer renten sig stadig, men den kan maksimalt stige til det aftalte niveau.

Generelt kan man sige, at jo større risiko du tager, jo billigere lån kan du også få. Så de billigste er altså de helt korte variable lån uden renteloft.

Hvilket realkreditinstitut skal du vælge

Der kan være mange penge at spare, hvis du sætter dig ind i markedet og ser på de forskellige selskabers priser.

Det kan være lidt svært at gennemskue, da bidragssatserne og diverse gebyrer gør, at den endelig afbetaling på lånet kan være lidt svær at beregne.

Der er dog flere gode hjemmesider, hvor de forskellige selskabers lån og gebyrer sammenlignes, så man kan få et overblik på denne måde.

Man skal i hvert fald ikke være loyal over for ens egen bank, hvis man kan få et billigere lån andet sted. Det er nemt at skifte bank, så det er bare med at undersøge markedet og tale med flere forskellige udbydere.

Det handler om rigtigt mange penge i det lange løb, hvis man vælger det billigste lån. Derfor skal man bruge noget tid på at indhente flere tilbud og forhandle om gebyrerne. Ligesom alt muligt andet så er det muligt at forhandle om realkreditlån, men dog mest på gebyrerne.